Cinci asemanari intre mersul pe bicicleta si antreprenoriat

Scriu acest articol ca o forma de pregatire inainte de evenimentul JCI Bucuresti Business pe Bicicleta, la care am fost invitat sa sustin o scurta prezentare si la care daca nu v-ati inscris, va incurajez sa o faceti.

Facand o paralela intre bicicleta si antreprenoriat, am gasit identificat cinci elemente comune pe care va invit sa le exploram impreuna.

1. Ai impresia la inceput ca nu vei putea face acest lucru

Imi amintesc cand am vazut prima oara o bicicleta. Primul impuls a fost ca nu voi putea reusi sa merg cu bicicleta niciodata. Parea atat de diferita fata de tot ce invatasem pana atunci incat iesirea din zona de confort imi provoca o retinere majora de a incerca.

In antreprenoriat, puterea de a lua decizia de a incepe, este esentiala. Nimeni nu stie sa faca antreprenoriat inainte sa inceapa sa faca antreprenoriat. Trebuie sa crezi ca vei reusi.

2. Important este sa dai prima pedala

Dupa ce ai dat prima pedala incepi sa simti ca se poate. Stii ca nu a mers excelent si mai probabil dupa primele pedale este posibil sa iei si primele cazaturi. Te ridici, te scuturi, analizezi ce nu ai facut bine ca sa nu mai repeti si o iei de la capat. Remarci ca merge din ce in ce mai bine si incepi sa prinzi senzatia. Incepe sa iti placa.

Dupa primii pasi si primele mici probleme aparute datorita lipsei de experienta, antreprenoriatul te poate captiva daca incepi sa ii prinzi gustul. Atentie sa nu devina o activitate exclusiva si sa lasi totul la o parte.

3. Trebuie sa fii tot timpul alert

Nu poti sa dormi pe bicicleta! Sau, mai dureros, atunci cand crezi ca stii indeajuns, incepi sa iei cele mai dure cazaturi, pentru ca falsa incredere este cel mai mare dusman.

In antreprenoriat, niciodata nu le stii pe toate, iar mediul competitional sau cel de afaceri se schimba in permanenta. Afacerea perfect pusa la punct este o himera. Nu poti “lua mana de pe ghidon” nici un moment pentru ca daca o faci, e foarte posibil sa apara o mica denivelare care sa te tranteasca la pamant.

4. Exista si altceva de care sa ai grija in afara de tine

Fara un echipament de top nu poti face performanta indiferent cat de pregatit esti personal.

Atunci cand ai o afacere, echipa care te sustine este la fel de importanta ca tine. Ai aceeasi grija pe care o ai fata de tine si de cei care sunt alaturi de tine: asigura-te ca evolueaza alaturi de tine.

5. Ca sa treci la urmatorul nivel trebuie sa evoluezi in continuu

Trebuie sa investesti timp, sa depui un efort, sa depasesti obstacolele fizice si psihice ca sa reusesti. Ce te-a adus in momentul in care esti acum nu te va duce mai departe, trebuie sa investesti continuu in dezvoltarea ta si a echipei tale.

Mai dramatic este ca in momentul in care te-ai oprit din evolutie, nu ramai nici macar la acelasi nivel, nivelul de performanta va incepe sa scada.

 

Probabil ca acum va ganditi de ce am inca nevoie de pregatire si de ce am scris articolul acesta inainte de prezentare?

🙂 Cei care sunt ingineri ma inteleg. Primul lucru pe care il simte un inginer atunci cand este invitat sa vorbeasca in public este panica si sunt coplesiti de intrebari: “De ce eu?”, “Cum o sa ma descurc?”, “Ce urmeaza sa spun?”, “O sa fiu indeajuns de interesant?” si multe altele.

Inginerilor trebuie sa le dai sa faca lucruri, nu sa vorbeasca despre ele. Au ajuns in aceasta situatie datorita faptului ca ingineria are ca metoda de evaluare rezultatul. Nu construiesti “ceva” ca sa vorbesti despre el, ci ca sa fie utilizat cu succes. Te retragi intr-un loc linistit, vizualizezi rezultatul, planifici temeinic, organizezi detaliat, executi eficient si apoi te bucuri de rezultatul muncii tale prin intermediul celor care utilizeaza “creatia ta”. Sigur ca glumesc, insa la fel de sigur este si ceva serios in acest lucru.

Pornind de la observatia anterioara, se pare ca inginerii pot fi buni antreprenori, deci daca va ganditi sa va angrenati in antreprenoriat, gandirea inginereasca sau un inginer pe care sa il aveti asociat sau sa va fie aproape, poate sa va ajute. Probabil, in aceeasi masura in care unui inginer are nevoie de o persoana cu calitati complementare: creativitate, comunicare, orientare catre relatia cu cei din jur.

Discutam mai multe duminica, 01 septembrie 2013, la eveniment.

Un raspuns adresat articolului "Cinci asemanari intre mersul pe bicicleta si antreprenoriat"

  1. Salut, Bogdan! Am tresarit pozitiv cand am vazut titlul insemnarii. Comparatiile tale sunt cu adevarat relevante intrucat tu esti antreprenor 100%. Iata si un gand similar de la mine http://vrinceanu.ro/bicicletele-si-creativitatea-antreprenoriala-care-i-legatura/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *