Cinci tehnologii pentru utilizatorii privati ce vor avea impact in 2014

Sa vorbesti despre 2014 astazi este usor. Mai greu este sa revezi acest articol la sfarsitul anului viitor. Cu toate acestea imi asum riscul si sper sa nu ma aflu in situatia sa fac “corectii” stil Radio Erevan, pe modelul Volgai negre oferite de poporul rus tovarasului Gheorghe din satul Plopeni de armata rusa, care nu era neagra era rosie, care nu era Volga era Mobra si care nu i s-a dat i s-a luat.

Sunt cinci solutii IT care, din perspectiva mea vor avea un impact major incepand cu 2014.

1. Proiectarea de informatii pe lentina ochelarilor (inclusiv captura de imagini sau video prin intermediul unei camere montate pe acestia).

Google GlassesAsteptati-va sa vedeti aparand pe strada persoane care vor purta ochelari, nu pentru corectarea vederii si pentru a interactiona cu mediul inconjurator. Cei mai avansati sunt in acest moment ochelarii de la Google, dar foarte curand vor aparea si alte alternative, asa cum sunt Oakley Airwave.

Acesti ochelari sunt capabili de comenzi vocale, pot identifica persoane, identifica puncte de interes general si afisa informatii legate de persoane din fata accesand profilele de Facebook, Linkedin, Twitter sau pentru punctele de interes din Wikipedia. Pot afisa in timp real starea vremii, oferi informatii relativ la trafic, viteza de deplasare, informatii GPS si multe alte date utile.

2. Avalansa aplicatiilor despre starea de sanatate a utilizatorilor

Scanado ScoutAplicatii si senzori vor colecta in timp real date despre starea de sanatate a utilizatorilor, incepand de la cele mai simple ca ritmul cardiac, temperaturii corpului, ratei respiratorii, presiunii arteriale, a stresului sau a ritmului somnului pana la analiza glicemiei in sange, analiza retinei pentru potentiale afectiuni sau analize de urina.

Analiza numarului de calorii consumate se va face prin intermediul analizoarelor de buzunar, la fel ca in Star Trek.Tell Spec

Puterea acestor informatii este relevanta atunci cand sunt corelate informatii de la milioane de utilizatori prin Big Data, urmand ca procesarea acestor informatii din bazele de date gigantice sa ofere pattern-uri care sa permita emiterea unor recomandari relevante pentru fiecare utilizator.

3. Printarea 3D

3D PrinterNu mai este o revelatie, insa anul 2014 va fi anul in care primele obiecte printate in 3D vor ajunge in mana consumatorilor.

Astfel utilizatorii se vor familiariza cu tehnologia si apoi isi vor dori sa o detina si acasa.

Imaginati-va capabilitatile tehnologiei atunci cand este folosit in completare un scanner 3D.

4. Revolutia aparatelor de mixat si produs bauturi

Aparatul de cafea este o prezenta cotidiana, iar in 2014 isi va face aparitia aparatul de cocktail-uri, urmat la scurt timp de cel care produce bere de diferite tipuri.

MonsieurUn replicator Star Trek pentru fiecare este Monsiuer. Acesta permite crearea de cocktail-uri folosind ca baza 8 tipuri de bauturi diferite, mixate profesional si in plus oferind utilizatorului – intocmai ca un barman virtual – sugestii de noi bauturi. Comanda bauturilor se poate face atat de pe telefon cat si de pe touch screen-ul integrat.

Brew Bot este un aparat de facut bere, creat de o echipa de entuziasti din… de unde alta parte decat… Irlanda.

5. Ceasurile inteligente si controlul “tot mai multor lucruri” prin telefon

Anul 2014 va fi anul ceasurilor inteligente. Primele modele sunt de la Samsung, Sony sau de la Peddle, dar cu siguranta vor mai aparea multe alte modele sau producatori.

In plus, multe din echipamentele din casa vor incepe sa poata fi controlate prin intermediul telefonului mobil.

Se anunta un an 2014 interesant, multe solutii care au la baza tehnologia vor imbunatatii viata utilizatorilor.

(prezentare facuta la Conferinta Anului Viitor in data de 07.11.2013)

Engage!

Un raspuns adresat articolului "Cinci tehnologii pentru utilizatorii privati ce vor avea impact in 2014"

  1. ADY spune:

    PEDDLE ???????? POATE PEBBLE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *